Kiselo mlijeko Moja Kravica

Kiselo mlijeko Moja Kravica pripremamo tradicionalnim metodama, isključivo od svježeg, domaćeg mlijeka. Zbog toga se naše kiselo mlijeko odlikuje autentičnim ukusom i pravim bogatstvom prirodnih probiotika. Koristi se kao prilog i odlično slaže sa svakim doručkom i večerom. Dobar je par sa jelima, a naročito sa sarmicama od zelja. Rado ga dodajemo i u smjese za pripremu različitih tijesta i peciva, kojima daje idealnu dozu kiselosti i bogatstva ukusa.

Nutritivni sastav na 100g proizvoda

Mliječna mast Proteini Ugljeni hidrati Energetska vrijednost
2,8g 3,1g 4,2g 277kj / 54kcal

Kiselo mlijeko kalorije i sastav na 100g proizvoda

Izuzetno niska kalorijska vrijednost od samo 54 kalorije na 100g proizvoda, preporučuje kiselo mlijeko, kao alternativu drugim mliječnim proizvodima, svima koji žele da smanje kalorijski unos ili su na određenim režimima ishrane.

Različita pakovanja kiselog mlijeka omogućavaju odabir prema sopstvenim potrebama

Različitim veličinama ambalaže uspjeli smo da prilagodimo kiselo mlijeko vašim potrebama. Ako želite da ga jedete kao prilog uz omiljeni doručak, poslužite se kiselim mlijekom u pakovanju od 180g. Ako ga služite kao prilog za cijelu porodicu – tu je kiselo mlijeko od 700g kao i za korišćenje kiselog mlijeka kao sastojka za različita tijesta i peciva.

Pitali ste nas o kiselom mlijeku

  1. Prva faza u proizvodnji kiselog mlijeka je priprema mlijeka. Svježe sirovo mlijeko se prvo prikuplja iz farmi krava širom BIH. Mlijeko se zatim transportuje do Mlijekoprodukt mljekare. Tu se zagrijava kako bi se uništile eventualne štetne bakterije i produžio rok trajanja proizvoda.
  2. Zagrijano mlijeko se zatim kombinuje sa starter kulturom. Starter kultura je smjesa specifičnih bakterija, kao što su Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, koje su odgovorne za fermentaciju mlijeka. Ove bakterije pretvaraju laktozu (mliječni šećer) u mliječnu kiselinu, koja daje kiselu notu kiselom mlijeku.
  3. Nakon dodavanja starter kulture, mlijeko se inkubira u velikim fermentorima na kontrolisanoj temperaturi. Ova temperatura je optimalna za rast i aktivnost bakterija u starter kulturi. Tokom inkubacije, bakterije metabolizuju laktozu, proizvodeći mliječnu kiselinu koja postepeno snižava pH mlijeka i stvara karakterističan kiseli ukus i teksturu.
  4. Tokom inkubacije, radnici u mljekari, prema utvrđenim procedurama, prate proces kako bi se osigurala pravilna fermentacija. Ova kontrola uključuje mjerenje pH vrijednosti mlijeka i praćenje promjena u teksturi i ukusu kako bi se postigao željeni kvalitet kiselog mlijeka.
  5. Kada je kiselo mlijeko dostiglo željeni nivo kiselosti, proces inkubacije je završen. Kiselo mlijeko se izlaže niskim temperaturama kako bi se spriječio dalji razvoj bakterija i očuvala svježina proizvoda. Nakon toga, kiselo mlijeko se pakuje u različite pakete i spremno je za distribuciju.

Važno je napomenuti da se proizvodnja kiselog mlijeka kod nas odvija u strogo kontrolisanim uslovima, uz poštovanje higijenskih standarda i regulativa. Na ovaj način, obezbjeđujemo konzistentan proizvod visokog kvaliteta, koji ispunjava standarde i očekivanja potrošača.

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Mlijekoprodukt.